Canon 5D Mark III – první dojmy

3. 11. 2014

Další z přírůstků do našeho krásného rezervačního systému LEMMA, který by bez grantu FRVŠ 894/2013 a úsilí kolegů v LEMMA (kromě vedoucího laboratoře nelze nezmínit Dana Poľana) také nebylo možné realizovat, jsou DVĚ nové DSLR Canon 5D Mark III. Jedná se o špičkové digitální zrcadlovky, grunt, který využívá i mnoho profesionálů, kteří točí právě na DSLR. Byli jsme tedy doslova nadšeni, když nám byl tento projekt schválen!

Tyto `kanóny’ byly rozděleny do dvou různých setů, které jsou pro studenty pracující v Laboratoři LEMMA k dispozici v rezervačním systému. Tyto sety byly z kvalitních objektivů poskládány tak, aby studentům-filmařům poskytly co nejlepší možnosti pro produkci jejich děl. Oba sety obsahují skvělé pevné sklo Sigma s ohniskovou vzdáleností 50mm a výbornou světelností f/1.4.

Set č. 1 obsahuje Canoňáckou pevnou “třicetpětku”, přesněji Canon 35mm f/2.0 IS USM, který je vhodný například pro natáčení větších skupin lidí, kdy se díky jeho nižší ohniskové vzdálenosti vejde do záběru více jedinců avšak oproti objektivům s nižším ohniskem zde prakticky nedochází k pokřivení.

Jako třetí objektiv se v prvním setu nachází Canon 17–40mm f/4.0 L USM, což je vhodný objektiv například pro dokumentární snímky, díky své univerzálnosti. Je však třeba dát si pozor na zkreslení linií, které bude při nižších ohniscích zřetelné (dá se na úkor kvality srovnat například v AE).

Set č. 2: Tento set se v průměrné ohniskové vzdálenosti posune poněkud dál, a hodí se tedy spíše pro zabírání detailnějších záběrů na delší vzdálenosti. Zásluhu na tom má objektiv Tamron 24–70mm f/2.8 Di VC USD, který má (vzhledem k tomu, že to je zoom) příjemnou světelnost a hlavně teleobjektiv Canon EF 70–200mm f/4.0 L IS USM, který nás potěší svou kvalitní optickou stabilizací.

Ke každému objektivu navíc patří sluneční clona a UV filtr, při zapůjčení již namontované na objektivu.

Každý set dále obsahuje (samozřejmě) tělo fotoaparátu DSLR Canon 5D Mark III, pohodlný batoh Lowepro Pro Runner 300 AW s dostatkem místa pro příslušenství, dvě SDXC 64GB karty, očnici kinotehnik, akumulátor Canon, náhradní akumulátor Avacom, nabíječku, AV kabel, mini USB kabel, pytlík pro objektiv, čistící sadu, návody a CD (3×).


Pokud sety v rezervačním systému (RS) nevidíte, nemáte přístup k technice kategorie LEMMAnad100 (technika s pořizovací cenou nad sto tisíc Kč). Přístup získáte vyřízením pojištěním odpovědnosti a registrací poj. smlouvy v RS (zatím přes p. Lysákovou).

Věřím, že právě tento upgrade techniky, přinese mnoho nových možností všem filmařům, kteří pod naší laboratoří filmy tvoří. KZ

Bez popisku


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info